• 04.07.2016 Uzm. Psikolog Burçin Demirkan Baytar Sıhhat TV'de Psiko Sağlık Programının konuğu oldu. Konuşma Bozukluklarını ve Gecikmiş Konuşmayı anlattı. (https://www.youtube.com/watch?v=2rNvtVtT6B)c
  • 28.01.2016 / 04.02.2016 saat 12.00-14.00 Çocuklarda Sosyal Beceri Geliştirme Grup Çalışması. 10-12 yaş Çocuklarımızı;Benlik saygılarını ve Özgüvenlerini arttırmak,Sosyal ve Duygusal Becerilerini güçlendirmek amacıyla sömestr da iki haftalık ''KATILIM SERTİFİKALI'' grup çalışmasına bekliyoruz.
  • 21.07.2015 TRT Radyo 1'de Biz de Varız programında saat 11:10'da dinleyebilirsiniz. (Frekanslar: İstanbul 95.8 - Ankara 93.3 - İzmir 94.7) Konu: Konuşma Bozuklukları - Uzm. Psikolog Burçin Demirkan Baytar
  • 08.11.2014 YAPA BAYRAM PAŞA ŞUBESİ Velilerine "Ailede Çatışma Yönetimi, Öfkelerden Arınmış Pozitif İletişim" konulu eğitim verdi. 2 saat süren eğitimde Yapa Anaokulu öğretmenleri ve velileri hem çok eğlendi hem de çok şey öğrendi."
  • 26.11.2013 Uzmanımız Burçin DEMİRKAN BAYTAR Lions Klubü'nün düzenlemiş olduğu Çocuk Hakları konferansında konuşmacı olarak katıldı.

Özel Eğitimin Çocuk Gelişimindeki Önemi

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde herhangi bir şekilde gelişimsel sorunu bulunan çocuklar için erken eğitim çok önemlidir. Çocuklar, erken eğitim sayesinde yaşıtlarına yaklaşabilirler. Çocuklar yararına çalışan meslek alanlarıyla akademik ve kurumsal bağları güçlendirmek, eğitim ve hizmete yönelik işbirliği olanakları yaratmak sağlık sisteminde önemli ve kapsamlı bir model oluşturur. Çocuğun gelişimini için çocuk psikiyatrisi, çocuk psikoloğu, çocuk gelişimi uzmanı, psikolojik danışman, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı, dil terapisti, fizyoterapist gibi meslek gruplarından uzmanlarla çalışılmaktadır. Böylece çocuğun yaşadığı sorunları aşmasına yardım edilmektedir.

0-3 ve 3-6 yaşlarında beyin elastikiyetinin çok yüksek olması, bu yaştaki çocukların desteklenmesi ve yaşıtlarıyla arasındaki farkı kapaması için yararlı ve etkilidir. Devlet tarafından sağlanan olanaklarla özel eğitim desteği verilmektedir. Bu destekten yararlanabilmek için yapılması gerekenler hakkında rehberlik araştırma merkezleri, rehabilitasyon merkezleri ve devlet hastaneleri ailelere rehberlik etmektedir.

Bu hizmetlerle birlikte alınan sonuçlar değerlendirildiğinde ne kadar olumlu ve şaşırtıcı sonuçlar ortaya konulduğu gözlemlenebilmektedir. Örnek bir olgu üzerinden inceleyelim: Ankara'da iki çocuğu olan bir aile, 3 yaşındaki oğullarının konuşmada gecikmesi nedeniyle bir hastanenin çocuk psikiyatrisi birimine başvurur. Söyleyebildiği sözcük sayısı oldukça sınırlı olan ve diğer isteklerini de hareketlerle anlatmaya çalışan çocuk, yapılan gerekli incelemeler sonucunda kısa sürede tedaviye yönlendirilir. Çocuğun sıkıntıları kısa sürede hayatından çıkar, ailesi de rahatlar. Bu ve buna benzer pek çok problem, zamanında fark edilip eğitim aşamasına yönlendirilerek çözümlenir.

Bazı aileler, eğitim raporu almaktan çekinir. Oysa çocuğumuza eğitim ve terapi ile yardım etmediğimiz zaman onun yaşayacağı zorluklar ilerisi için ruhsal ve gelişimsel süreçte kalıcı hasarlar ve psikolojik izler bırakabilir.

Kaynak: İlk Üç Yaşta Gelişimsel Sorunu Olan Cocuklar İçin Üç Sorun Üç Çözüm, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Dergisi, 2005)

 

Everyday Me
Özel Eğitimin Çocuk Gelişimindeki Önemi