Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DHB)
DHB bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik istekleri erteleyememe ve dikkat sorunları ile kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur.
Bu bozukluğun üç temel belirtisi vardır:
Aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüselliktir.
Bir çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktiviteden söz edebilmek için bu belirtilerin yedi yaşından önce başlamış olması ve birden fazla ortamda görülüyor olması, sürekli olması ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olması gerekir.
Belirtileri:
Sık sık eşyalarını kaybetme.
Çok konuşma, anlatılanı dinlemeye odaklanmama.
Sınıf ortamında izinsiz dolaşma.
Oyun oynarken veya boş vakitlerinde sessiz kalamama.
Başlattığı oyunu bitireme.
Elleri ayakları sürekli oynar, kıpır kıpırdır…
Tedavi şekli
Bu çocuklar hareketlerini kontrol edemezler. Bu yüzden de öğrenme problemi yaşamaları kaçınılmazdır. Aile tutumlarının düzenlenmesi, okul ve çevresel etkenleri düzenlenmesi ve çocuğun eğitimi tedavide üçlü saç ayağının temel adımlardır. Böylece dikkatinin dağılmasını önceleyici bir ortamlar ve sistemler oluşturulur. Çocuğa bilinç ve farkındalık kazandırılır.
Dikkat Bozukluğu ve Hiperaktivite, bazen ilaçla tedavisi gerektirmektedir. Destek ve tedavi programı uzmanların değerlendirmesi ile oluştururlur.
- Dikkat ve öğrenme ile ilgili problemler dil gelişimini de etkileyebilir. Dikkat problemi olan çocuğun dil gelişimini de takip etmek yararlıdır.