Sınav Kaygısı
Sınav kaygısı; öğrenilmiş bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve akademik başarının düşmesine neden olan yoğun kaygı durumudur.
Kaygı düzeyinin normal olması sınav başarısına katkı sağlamakla birlikte yoğun kaygı düzeyi sınav başarısını olumsuz etkilemekte ve akademik başarıyı tehdit etmektedir. Kaygı düzeyi normalin üzerinde olan kişiler kendileriyle olumsuz bir diyalog içine girerler, gerçek dışı ve karamsar bir düşünce tarzını seçerler.
Yoğun sınav kaygısı çeşitli zihinsel duygusal ve davranışsal belirtilerle izlenebilmektedir. Unutkanlık, dikkati toparlayamama gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, korku hali, panik, kontrolü yitirme hissi, güvensizlik, ders çalışmayı erteleme veya bırakma, sınava girmeme yada yarıda bırakma gibi belirtiler verebilmektedir. Sınav kaygısının altında pek çok neden yatabilmektedir. Aile baskısı, sınava çok fazla anlam yüklenmesi, başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik, zamanı etkili kullanamama, hatalı ders çalışma alışkanlıkları bunlardan bazılarıdır.
Yoğun sınav kaygısına neden olan etkenler izlenmeli ve sınav kaygısıyla başa çıkabilmek için gereken psikolojik ve pedagojik destekler alınmalıdır.
Çocuk Aile Danışmanlığı Merkezi olarak yaptığımız çalışmalarda, danışanlarımızda sınav kaygısını ortadan kaldırarak, akademik başarılarının %50 oranında arttığını izliyoruz.